Alzheimer Ελλάς-Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) συστάθηκε στις 29/10/1995 ως σωματείο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια, αλλά και των περιθαλπόντων τους. Η Alzheimer Ελλάς αριθμεί αυτήν τη στιγμή πάνω από 5.500 μέλη. Η Alzheimer Ελλάς, έλαβε το βραβείο Καλύτερης ΜΚΟ, τον Ιανουάριο του 2019 από την HellenicResponsibleBusinessAwards.Το έργο της κρίνεται ζωτικής σημασίας, ειδικά αν αναλογιστούμε πως η άνοια έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα. 

Η Alzheimer Ελλάς από το 2007 και 2009 αντίστοιχα λειτουργεί δύο Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες εφαρμόζονται πρωτοποριακά μη φαρμακευτικά προγράμματα. Οι Μονάδες από την ίδρυσή τους έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και πλέον χρηματοδοτούνται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δομές αυτές απασχολούν περίπου 50 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (όπως ειδικούς ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές κ.ά.) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όπως: πλήρη νευροψυχολογικό έλεγχο, λήψη ιατρικού ιστορικού, διαγνωστική εκτίμηση και θεραπευτική αντιμετώπιση. Στις Μονάδες πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο μηνιαίως περίπου 8.000 επισκέψεις από 1500 ωφελούμενους.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται φωνή στην άνοια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως είναι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση με ενημερωτικές εκπομπές, όπου έμπειροι επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, περιθάλποντες και μέλη της οικογένειας ενημερώνουν και συζητούν με το κοινό που ενδιαφέρεται να μάθει για τη δύσκολη αυτή νόσο. Η εβδομαδιαία ωριαία τηλεοπτική εκπομπή «Υγεία και Ευ Ζην” προβάλλεται από το κανάλι στο EuroChannel, ενώ στο ραδιόφωνο εκπέμπει η εκπομπή «Όλα για την Άνοια» σε συνεργασία με το Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης (FM 100.6). Επίσης, λειτουργεί 24ωρη γραμμή βοήθειας, όπου μπορεί το κοινό να απευθύνεται για να πάρει αξιόπιστες απαντήσεις σε θέματα άνοιας. 

Κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Alzheimer και Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται επιστημονικές Διημερίδες σχετικά με θέματα που αφορούν την άνοια. Από το 1997 και σε τριμηνία έκδοση η Alzheimer Ελλάς έχει την ευθύνη για την κυκλοφορία του περιοδικού «Επικοινωνία για την Νόσο Alzheimer» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών. Το σωματείο διαθέτει ιστοσελίδα και λογαριασμούς στο Facebook, Twitter και Youtube για την ηλεκτρονική ενημέρωση του κοινού.