You are currently viewing ΕΚΕ: Η υπευθυνότητα είναι στάση ζωής για όλους!

ΕΚΕ: Η υπευθυνότητα είναι στάση ζωής για όλους!

ΘΕΜΑ: EKE

Σήμερα, τόσο στο εξωτερικό όσο και σταδιακά στην Ελλάδα, η κοινωνική ταυτότητα μιας εταιρείας αναλαμβάνει αντίστοιχα σημαντική θέση με την εταιρική ταυτότητα.

Σύμφωνα με το Harvard Business Review, ο ρόλος του CSR (Corporate Social Responsibility) είναι να ευθυγραμμίσει το επιχειρηματικό πλάνο με την επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ορίζει την Εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) ως “την ευθύνη των επιχειρήσεων για την επίδραση που έχουν στην κοινωνία”. Με άλλα λόγια, η ΕΚΕ δεν είναι μόνο φιλανθρωπία, δωρεά, χορηγία ή συνέργειες με ΜΚΟ όπως στο παρελθόν. Περιλαμβάνει την εφαρμογή καλών εργασιακών πρακτικών, την ευθύνη για το περιβάλλον, τη μείωση του αντικτύπου των πρακτικών της εταιρείας σε αυτό, και την επαφή και αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Η Εταιρική Κοινωνική ευθύνη:

• αποτελεί μια διαρκή δέσμευση τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες, στο θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον

• συνίσταται στη δημιουργία ουσιαστικών και απτών αλλαγών σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο

• επιδιώκει η κοινωνική ταυτότητα να γίνει αναπόσπαστο τμήμα όλων των λειτουργιών της εταιρείας και αποτελεί στρατηγικό στοιχείο κάθε δράσης και λήψης απόφασης

• αφορά τόσο το εσωτερικό της εταιρείας, τους συνεργάτες και υπαλλήλους της, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον και τις συνέργειες με οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών.

• επιδιώκει ταυτόχρονα με τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινωνία, και την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας

Παρατηρούμε ότι η πανδημική κρίση απαιτεί εγρήγορση, ταχύτητα, ευελιξία, ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ενσυναίσθηση, τόσο από την πλευρά των εταιρειών όσο και των οργανισμών και όλης της κοινωνίας.

Η Ατζέντα 2030 και οι 17 Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν ένα κομβικό σημείο που μπορεί να βοηθήσει κάθε εταιρεία μικρότερη ή μεγαλύτερη να σχεδιάσει την κοινωνική της ταυτότητα.

Μέσα από το serious game των Small Buddies κάθε εταιρεία, μικρότερη ή μεγαλύτερη, θα αφουγκραστεί τον παλμό των εργαζόμενων, συνεργατών ή πελατών και θα κατευθύνει αρχικά την κοινωνική της ταυτότητα σε συγκεκριμένους στόχους και με συγκεκριμένες πρακτικές. Στόχος μας είναι να ωθήσουμε τη φαντασία, καινοτομία, τις πρωτότυπες και βιώσιμες λύσεις, και τη ζωντάνια τόσο στην κοινωνική ταυτότητα και τις εσωτερικές δράσεις ΕΚΕ όσο και στις δράσεις ΕΚΕ σε συνεργασία με οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών.

Με την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την υγειονομική κρίση, ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να αντιδρά θετικά. Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε αρκετά στερεότυπα να καταρρίπτονται. Δεν είναι τυχαίο ότι τα CSR panels έγιναν ανθρωποκεντρικά και αυξήθηκε σημαντικά η αναλογία γυναικών σε αυτά. Παρατηρούμε ότι η κρίση απαιτεί εγρήγορση, ταχύτητα, ευελιξία, ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ενσυναίσθηση τόσο από την πλευρά των εταιρειών όσο και από αυτήν των οργανισμών και όλης της κοινωνίας.

Leave a Reply