HETERART

Η Τέχνη απορροφά τους κραδασμούς, εξομαλύνει τις αντιθέσεις και συνδυάζει διαφορετικούς ρυθμούς.

Η HeterArt σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις εξοικείωσης με την Ετερότητα, αξιοποιώντας πόρους που ήδη υπάρχουν, με στόχους η Τέχνη να γίνει γέφυρα επικοινωνίας, την αναβάθμιση του Πολιτιστικού Τοπίου και την ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Όραμά μας είναι η αναβάθμιση του Αστικού και του Πολιτιστικού Τοπίου. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αναζητεί λύσεις για την αξιοποίηση πόρων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Αναζητεί καινοτόμες λύσεις για τον Αστικό χώρο, ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η Τέχνη μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αλλαγή, να βελτιώσει την καθημερινότητα, αλλά και να αλλάξει τον κόσμο.

Ο ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της HeterArt είναι να να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασιών, προσβάσιμο σε όλους, και να ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν σε αυτό. Η ΗeterArt έμπρακτα εμπιστεύεται τους νέους και η ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης κάθε έργου είναι η κινητήρια δύναμη για το μέλλον. Η ΗeterArt εμπνέεται από την ιδιαιτερότητα των ατόμων και του χώρου, και αποτελεί «δημιουργική στέγη» για όλους. Η HeterArt εντοπίζει και γεφυρώνει κενά, χάσματα και δυσλειτουργίες της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από δράσεις εκπαίδευσης και συνηγορίας. H HeterArt σχεδιάζει και προτείνει καινοτόμα, δημιουργικά εργαλεία και καλές πρακτικές στην Εκπαίδευση και τον Πολιτιστικό Σχεδιασμό, ανακαλύπτοντας σύγχρονες διαδρομές μέσα από το αφήγημα και τις ιστορίες των μελών της ομάδας της

Η ιστορία μας

Η HeterArt δημιουργήθηκε και διακρίθηκε στο Ηack The Camp της Στέγης το 2016. Μια ομάδα 10 παιδιών, 15-18 ετών από 5 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων 6 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, έδειξαν πώς επικοινωνούμε μέσα από την Τέχνη. Η HeterArt συμμετείχε στον β’ , γ’ , δ’ , κύκλο του προγράμματος SOCIAL DYNAMO του Ιδρύματος Μποδοσάκη και έχει συνεργαστεί για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις οργανώνεις της Κοινωνίας των Πολιτών ‘Διαβάζω για τους Άλλους’ , Challedu, Kroma, Cyberno, My Artist και πολλές άλλες.

Το Μάρτιο του 2018 συμμετείχε στο Nordic Urban Lab στο Helsinki και από τον Απρίλη του 2018 ο Trevor Davies | Metropolis.dk είναι υπεύθυνος για το mentoring της HeterArt στο SOCIAL DYNAMO. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε με τις ιστορίες των μελών της, τις εικόνες, τους ήχους και τις ψηφιακές αφηγήσεις από τους νέους που συμμετείχαν μέχρι τώρα στις δράσεις. 

 

H HeterArt συντονίζει το Nordic Urban Lab in Athens 2020-21 και από τον Απρίλιο του 2018 έχει αναπτύξει διάλογο μεταξύ των Βορείων χωρών και την Αθήνας σε θέματα Πολιτιστικού Σχεδιασμού και Κοινωνικής Καινοτομίας.

To Νordic Urban Lab είναι ένα forum της πολιτιστικής πλατφόρμας Metropolis: Copenhagen 2014, Gothenburg 2016, Helsinki 2018.

Η Metropolis και η HeterArt συνεργάστηκαν και διοργανώνουν το τέταρτο ‘Nordic Urban Lab’ στην Αθήνα, έναν διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και Nordic δημιουργούς, γύρω από τον ρόλο της Τέχνης και του Πολιτισμού στη δημιουργία ανοιχτών, ζωντανών και βιώσιμων πόλεων.

 

Συμμετοχές και διακρίσεις

Η HeterArt εντοπίζει και γεφυρώνει κενά, χάσματα και δυσλειτουργίες της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από δράσεις εκπαίδευσης και συνηγορίας.

Η HeterArt συμμετέχει σαν εταίρος στο έργο Small Buddies που επιχορηγήθηκε από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό Active Citizen’s Fund και στο πρόγραμμα Ηello Europe / Impact Scaling Accelerator της Αshoka.

Η HeterArt συμμετέχει σαν partner στο έργο ECOSlight, ERASMUS+ , LIGHTS2020, ‘Traveling Art’ SNF/Artogether 162dance meeting | sgt |4TH YOUNG CHOREOGRAPHERS FESTIVAL| Onassis Foundation Educational Business Awards 2017 Best City Awards 2016, 17 Fundathon 2017 Ηράκλεια 2017 Tech _ noetic _ art…οι επιστήμονες ακούν Lost in Jazz Pelion

Εργαστήρια και δράσεις

Nordic Urban Lab in Athens (see videos) WA(L)KING ATHENS (see videos) Creative movement and integration Music Technology4teens Body Percussion4kids/teens Piano4all …οι Τέχνες αλλιώς…|Myrtillo Celebrating Light Our own city Rething human being – 17 SDgs HXOTOΠΙΑ-ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ-ΗΧΟΓΡΑΜΜΕΣ visual sound mapping Oμάδες Φροντίδας

Μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση του οργανισμού εδώ