ΚΑΘΕΤΗ

Η Καθετή είναι ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο για την αειφόρο ανάπτυξη του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων. Αποστολή της είναι να θέσει σε κίνηση τη βαθιά εμπειρία και τη δημιουργικότητα που ήδη υπάρχει στην κοινότητα της περιοχής και να παρέχει τα επιπλέον εφόδια που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί «Καθετή»; Η καθετή είναι ο παραδοσιακός αλιευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από πολλές γενιές ντόπιων οικογενειών. Το όνομα επίσης αντανακλά την αδιαμφισβήτητη διορατικότητα του ρητού: «Δώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μία ημέρα. Μάθε σε έναν άνθρωπο να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή».

Η Καθετή ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 και αποτελεί έναν δημιουργικό χώρο όπου έρχονται οι άνθρωποι για να συναντηθούν, να μάθουν, να μοιραστούν ιδέες, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να απολαύσουν τις τέχνες. Υποστηρίζει ντόπιους τεχνίτες και επιχειρηματίες, μαθητές και μαθήτριες που προετοιμάζονται για τη μελλοντική τους ζωή και όλους όσοι επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να μοιραστούν τη γνώση και να απολαύσουν τον πλούτο του πολιτισμού μας.

Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν κινηματογραφική και θεατρική ομάδα, υπηρεσίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικές δράσεις, μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και ιδιαίτερα σε παιδιά μεταναστών, εργαστήρια τέχνης, εκθέσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, λογοτεχνική δανειστική βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο κ.ά. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια, η Καθετή είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος της τοπικής κοινοπραξίας Ec(h)o, η οποία έχει ως στόχο την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην περιοχή.