You are currently viewing Συνέντευξη: Πένυ Τσαούτου

Συνέντευξη: Πένυ Τσαούτου

Η αλήθεια που ΕΨΑχνες

Γνωρίζουμε την Πένυ Τσαούτου κοντά δύο δεκαετίες. Aπό το 2004 κατέχει τη θέση Διευθύνουσας Συμβούλου και Yπεύθυνης Εξαγωγών στην οικογενειακή επιχείρηση ΕΨΑ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΓΡΙΑΣ) Α.Ε στην Αγριά Βόλου.

Παράλληλα με την επαγγελματική της σταδιοδρομία και τις Διεθνείς Διακρίσεις της Εταιρείας ΕΨΑ, είναι πάντα εκεί, σε κάθε αθλητική και πολιτιστική πρωτοβουλία στο Βόλο, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη την Ελλάδα! Την συναντάμε παντού, στο Χιονοδρομικό στα Χάνια Πηλίου, να κατεβαίνει τη μαύρη διαδρομή σαν άνεμος, αλλά και σε νίκες σαν μέλος της εθνικής ομάδας SUP (Stand Up Paddling)! Σίγουρα ξέρει να θέτει στόχους και να τους κατακτά.

Η έδρα της Εταιρείας στην Αγριά, εκεί που ξεκίνησε η ΕΨΑ το πρώτο παγοποιείο, ένα τοπόσημο για την περιοχή και την ιστορία της, διατηρημένο με σεβασμό στην παράδοση, την τοπική αρχιτεκτονική, το ήθος, τις αρχές και τις αξίες. Ένα ζωντανό μουσείο, μια οικογένεια που συνδέει και υποστηρίζει την τοπική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού στίβου: καινοτομία, αιωνόβιο brand, υψηλή ποιότητα, άρτια τεχνογνωσία και δροσερές, φρέσκες ιδέες!

Η Εταιρεία ΕΨΑ έχει μακρόχρονη και σταθερή πορεία στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ενδεικτικά αναφέρουμε εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα αναψυκτικών και χυμών που διαθέτει ετησίως για κοινωνικούς σκοπούς, τη συνεργασία με το πρόγραμμα ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ , τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα προγράμματα Magnathlon, Message in a bottle, εκπαιδευτικές δράσεις στην Ανακύκλωση, κ.λπ.

S.B.: Το 2020, συμμετείχατε σε πολλές ενέργειες ΕΚΕ μέσα από την πρωτοβουλία «Ελλα-δικά μας». Τι σημαίνει για εσάς ΕΚΕ (CSR); Από ποιους αποτελείται η ομάδα σας για τα θέματα CSR; Ποια είναι η στρατηγική σας σε θέματα CSR την επόμενη δεκαετία;

Π.Τ: Σε μια τόσο παλιά και αμιγώς ελληνική εταιρεία, είναι λογικό η ΕΚΕ να βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε για να φαινόμαστε “trendy” , είναι μέσα στο DNA της ΕΨΑ. Όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες, προσφέρουμε αναψυκτικά και χυμούς και συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις. Η ομάδα που ασχολείται με τα θέματα CSR είναι η ομάδα του μάρκετινγκ της ΕΨΑ, αλλά συμμετέχει ενεργά και η διοίκηση. Για την επόμενη δεκαετία η στρατηγική μας είναι να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο σε τέτοια θέματα, δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στην κυκλική οικονομία.

S.B.: Ποιους από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έχει θέσει και υποστηρίζει η ΕΨΑ με δράσεις ΕΚΕ (CSR); S.B.: Το 2024 η εταιρεία θα συμπληρώσει 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Τι σκέφτεστε για τη χρονιά αυτή και ποιο το όραμά σας για τα επόμενα 100 χρόνια;

Π.Τ: Από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, δεν εμπίπτουν όλοι στο πεδίο δράσης της ΕΨΑ. Προφανώς μας αφορά η βιώσιμη ανάπτυξη και παραγωγή, οι δράσεις για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και η χρήση «πράσινης» ενέργειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στηρίζαμε και στηρίζουμε τη γυάλινη επιστρεφόμενη φιάλη σαν την πιο οικολογική συσκευασία που επιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον. Μπορεί ο καταναλωτής στην πλειοψηφία να επιλέγει ακόμη τις πλαστικές φιάλες PET, αλλά η ΕΨΑ παραμένει και στο ράφι του Σούπερ Μάρκετ και με τη γυάλινη συσκευασία. Υποστηρίζουμε μέσα από τη λειτουργία τις παραγωγικές αρχές μας και τις δράσεις μας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: 3,4,7,8,9,12,13 και 17. Εννοείται ότι παραμένει το ενδιαφέρον μας να στηρίζουμε διάφορες δράσεις ΕΚΕ εντός της ελληνικής επικράτειας. Π.Τ.: Είναι αρκετά «βαρύ» για μια παραγωγική εταιρεία να κλείνει έναν αιώνα λειτουργίας. Σίγουρα θα το γιορτάσουμε ξεχωριστά και έχουμε αρχίσει ήδη να καταγράφουμε ιδέες για τις ενέργειες του 2024. Σκεφτόμαστε να κυκλοφορήσουμε κάποια συλλεκτική συσκευασία, ίσως και ένα ιδιαίτερο προϊόν μόνο για τα 100 χρόνια. Ελπίζουμε το 2024 να συμπέσει και με άλλους στόχους, όπως η αποκλειστική χρήση «πράσινης ενέργειας» στην παραγωγή της ΕΨΑ, η χρήση ανακυκλωμένου ΡΕΤ στις φιάλες, κ.λπ.

Για να είμαι ειλικρινής, το όραμά μας δεν φτάνει μέχρι το 2024 –αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τις επόμενες γενιές στην οικογένεια της ΕΨΑ. Αν θελήσουμε να δούμε στην κρυστάλλινη σφαίρα για το 2050, εκεί οραματιζόμαστε την ΕΨΑ πολύ μεγαλύτερη, με σημαντική παρουσία εκτός συνόρων και προϊόντα σε κατηγορίες που τώρα δεν γνωρίζει καν.

«Για την επόμενη δεκαετία η στρατηγική μας είναι να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο σε θέματα CSR, δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην κυκλική οικονομία».

S.B.: Τι έχει αλλάξει για την ΕΨΑ μέσα στην πανδημία; S.B.: Μια προσωπική ευχή για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα.

Π.Τ.: Όπως και στις περισσότερες εταιρείες, έχουν αλλάξει πολλά. Το lockdown εξαφάνισε ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου της εταιρείας, ενώ παράλληλα άλλαξαν όλες οι καθημερινές μας συνήθειες. Ευτυχώς ο ζεστός καιρός βοήθησε την κατανάλωση αναψυκτικών, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές – ειδικά στις χώρες που είχαμε παρουσία στο λιανεμπόριο. Πολύ θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας καταναλωτής εκτίμησε περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα μέσα στην πανδημία, γιατί συνειδητοποίησε ότι στηρίζοντας τις αμιγώς ελληνικές εταιρείες στηρίζει τελικά τον εαυτό του. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας Ελλα-δικά μας, από τα ιδρυτικά μέλη της οποίας υπήρξε και η ΕΨΑ. Π.Τ.: Νομίζω ότι αυτό είναι εύκολο – όσο «κλισέ» ήταν παλιά η απάντηση «Παγκόσμια Ειρήνη» στα καλλιστεία! Εύχομαι λοιπόν να αποτελέσει σύντομα παρελθόν η πανδημία της Covid19 και να επανέλθει όλος ο κόσμος στην κανονικότητα. Επίσης, να εξακολουθήσουμε να θυμόμαστε ότι ορισμένα απλά πράγματα αρκούν για να ομορφύνουν τη ζωή μας. Ευχαριστώ πολύ! «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Έλληνας καταναλωτής εκτίμησε περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα μέσα στην πανδημία, γιατί συνειδητοποίησε ότι στηρίζοντας τις αμιγώς ελληνικές εταιρείες, στηρίζει τελικά τον εαυτό του».

Οπτικό υλικό από: https://www.thegreekfoundation.com/on-camera/penny-tsaoutou-epsa-combines-traditionquality-and-innovation Direction & Post Production: Vassilis Tsapopoulos Director of Photography-Camera: Andreas Stanotas Interview: Yorgos Mitropoulos Project Manager: Fotini Dafoti via LoveGreece.com

“Καινοτομία, αιωνόβιο brand, υψηλή ποιότητα, άρτια τεχνογνωσία και δροσερές φρέσκιες ιδέες

Leave a Reply