You are currently viewing Συνέντευξη: Νίκος Κοκκινοπλίτης, Γεώργιος Μάριος Ασπιώτης

Συνέντευξη: Νίκος Κοκκινοπλίτης, Γεώργιος Μάριος Ασπιώτης

“If your dreams don’t scare you, they aren’t big enough”

Με τον κ. Νίκο Κοκκινοπλίτη συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στις 21.05.2019 σε εκδήλωση στο Myrtillo, όταν το Small Buddies ήταν στο στάδιο σύλληψης ιδέας (ideation).

Στις 04.06.2020 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων οργανισμών το online εργαστήριο  «Στρατηγικές προκλήσεις και μυστικά επιτυχίας των ελληνικών ΜΚΟ». Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο της Εταιρικής Kοινωνικής Ευθύνης της  Seven Sigma σε συνεργασία με την Ethelon. Είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με τους  Νίκο Κοκκινοπλίτη και M Γεώργιο – Mάριο Ασπιώτη από τη Seven Sigma. Οι δυο τους, μαζί με τον κ. Ευθύμιο Ψαραύτη από το Λονδίνο, όπου εργάζεται για την PepsiCo, συνέλαβαν την ιδέα, πραγματοποίησαν έρευνα πεδίου και ανέλαβαν την υλοποίηση: Ευρωπαϊκά προγράμματα, νομοθετικό πλαίσιο, Create a Marketing, Success Story, αλλά και Στρατηγική Τεχνολογίας σε 145΄με έμπειρους και εξειδικευμένους εισηγητές από τον επιχειρηματικό χώρο και τις ΜΚΟ. Παρακολουθήσαμε το εργαστήριο με μεγάλο ενδιαφέρον και την επόμενη μέρα συζητήσαμε με δύο από τα τρία μέλη της ομάδας, τους Νίκο Κοκκινοπλίτη και Γεώργιο Μάριο Ασπιώτη.

Small Buddies: Ποιοι είστε, πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία σας και ποια είναι η κινητήρια δύναμή σας;

Νίκος Κοκκινοπλίτης: Είμαστε τρεις φίλοι που αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας από το επιχειρηματικό περιβάλλον σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, αυτό της «Κοινωνίας των Πολιτών». Στόχος μας ήταν να υλοποιήσουμε μια δράση η οποία θα αφήσει πίσω της ένα ηχηρό κοινωνικό αποτύπωμα, το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο για προβληματισμό και επαγρύπνηση των ΜΚΟ της Ελλάδας.

S.B.: Θα θέλαμε την ανατροφοδότησή σας (feedback) από το χθεσινό εργαστήριο που έγινε σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ν.Κ.: Αδιαμφισβήτητα η πανδημική κρίση έχει προκαλέσει αδράνεια στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Εμείς ωστόσο αποφασίσαμε να το δούμε αυτό ως μια ευκαιρία. Ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε μια εκδήλωση με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, εν τέλει καταλήξαμε σε ένα διαδραστικό online εργαστήριο που απευθύνεται στο σύνολο των ΜΚΟ της Ελλάδας. Η ομάδα μας δούλεψε εντατικά και σε εθελοντική βάση (pro-bono) κατά τη διάρκεια της καραντίνας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα.

S.B.: ΕΚΕ στην Ελλάδα: Πολύ σύντομα, 2-3 προτάσεις για τις σημαντικότερες προκλήσεις κατά τη γνώμη σας.

Ν.Κ.: Είναι δύσκολο να πείσει μια ΜΚΟ μια επιχείρηση -ιδίως μικρή- να προβεί σε δράσεις ΕΚΕ. Όπως είδατε και στη δική μας περίπτωση, η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε ως μια προσωπική πρωτοβουλία και όχι κεντρικά από την ίδια την επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε. Εντοπίσαμε χθες στο εργαστήριο σαν προκλήσεις: την αδυναμία επικοινωνίας και marketing, την έλλειψη πόρων και αδυναμία χρηματοδότησης, την ανύπαρκτη στρατηγική, την προβληματική διοίκηση, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και θέματα διαφάνειας. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να γεφυρωθεί το χάσμα και να βελτιωθεί η επικοινωνία μικρών/νέων ΜΚΟ και εταιρειών.

S.B.: ΜΚΟ και Τεχνολογία. Εργαλεία ανοικτού κώδικα και tech tips είναι σίγουρα το δυνατό σημείο της ομάδας σας! Είναι εφικτό μια ΜΚΟ να ακολουθήσει Στρατηγική Τεχνολογίας?

Γιώργος Ασπιώτης: Δεν είναι απλά εφικτό, είναι και απαραίτητο. Η Στρατηγική Τεχνολογίας ωστόσο είναι μια πολύ ευρεία έννοια. Το πώς τη μεταφράζει και την οριοθετεί ο κάθε οργανισμός, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως μπορεί να είναι το μέγεθος ή το πεδίο δραστηριοποίησής του. Αναφορικά με τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα, σίγουρα παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο αυτό του κόστους, καθότι στην πλειοψηφία τους είναι εντελώς δωρεάν. Ωστόσο, ένα θέμα που ανακύπτει με τη χρήση Open Source εργαλείων, έχει να κάνει με το κατά πόσο οι εργαζόμενοι της εκάστοτε ΜΚΟ έχουν τις γνώσεις και ικανότητες προκειμένου να συντηρήσουν το λογισμικό αυτό. Μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης για τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα στην Ελλάδα, είναι ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

S.B.: Αναφερθήκατε χθες στην συνεργασία ΜΚΟ-εταιρειών πολύ χαρακτηριστικά: “…τι θέλω να πάρω…τι θέλω να δώσω…”. Δηλαδή;

Ν.Κ.: Οι ΜΚΟ για να μπορέσουν να προσεγγίζουν επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν δράσεις ΕΚΕ μαζί τους, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν στην απέναντι πλευρά σε ερωτήσεις όπως: Η επιχείρησή μου τι θα κερδίσει; Ποιος είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος που θα έχει η δράση; Γιατί να το κάνω μαζί σας και όχι με κάποιον άλλον;

«Είναι σημαντικό να γεφυρωθεί το χάσμα και να βελτιωθεί η επικοινωνία μικρών/νέων ΜΚΟ και εταιρειών».

S.B.: H εταιρεία seven sigma όπως είπατε πήρε το όνομά της από το (6+1) σίγμα, ένα σύστημα επιχειρηματικής βελτιστοποίησης και εταιρικής διοίκησης. Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι αρχές σας και σε ΜΚΟ?

Ν.Κ.: Ακριβώς, το όνομα της εταιρείας έχει προκύψει από τη μεθοδολογία SixSigma. Το όνομα Seven Sigma υποδηλώνει ότι το 7ο Sigma είναι η καινοτομία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των υπηρεσιών που προσφέρουμε προς τους πελάτες μας. Ιδανικά, οι αρχές αυτές εφαρμόζονται και σε ΜΚΟ. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε χθες στο εργαστήριο, μία βασική πληγή των οργανώσεων αυτών, έχει να κάνει με την αδυναμία τους ως προς τη θεσμοθέτηση οργανωτικών κανόνων και διαδικασιών. Το μοντέλο αυτό βοηθάει έναν οργανισμό να στραφεί προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

S.B.: Πρόσφατα η Seven Sigma ανέλαβε σαν leader ένα σημαντικό για την Ελλάδα έργο, το F.INN (Food Innovation). Είστε στη φάση της έρευνας, σωστά; Συμμετείχαμε στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, το βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα και θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα.

Ν.Κ.: Σωστά, το Project F.INN έχει να κάνει τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το έργο είναι μια πρωτοβουλία του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», η οποία υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η Seven Sigma είναι η επικεφαλής της σύμπραξης εταιρειών που έχουν αναλάβει την προγραμματική μελέτη για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο. Στόχος του κέντρου είναι να αποτελέσει έναν ευρύ κόμβο που θα συνδέσει όλους τους συντελεστές του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, προσφέροντας εξειδίκευση και πρακτικές λύσεις σε νεοφυείς, αλλά και εδραιωμένες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της έρευνας και έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας!

Μία βασική πληγή των οργανώσεων, έχει να κάνει με την αδυναμία τους ως προς τη θεσμοθέτηση οργανωτικών κανόνων και διαδικασιών.

S.B.: Η ομάδα μας σχεδιάζει ένα παιχνίδι (serious game) με τους 17 SDGs που πιστεύουμε ότι θα φέρει κοντά ΜΚΟ και εταιρείες. Είναι σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ποιοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (αναφέρατε μέχρι 3) είναι προτεραιότητα για την ομάδα σας.

Ν.Κ.: Mε σειρά προτεραιότητας: SDG 9: Industry, Innovation, and Infrastructure – SDG 1 : No Poverty – SDG 8: Decent Work and Economic Growth

S.B.: …και ίσως ένα quote από την ομάδα σας, η πρώτη εντύπωση από το small buddies! Ν.Κ.: “Ifyour dreams don’t scare you, they aren’t big enough.” Φαίνεται εξαιρετική πρωτοβουλία! Είμαστε όλοι σίγουροι ότι θα πάει πάρα πολύ καλά! tip: τώρα που είστε στα πρώτα στάδια, θα προτείναμε να δημιουργήσετε διαύλους επικοινωνίας με οργανώσεις και προγράμματα που μπορούν να υποστηρίξουν τα μέλη του δικτύου σας (Higgs, ΘΑΛΗΣ ΙΙ, Ethelon, InterMediaKT, κλπ.). Είμαστε στη διάθεσή σας

S.B.: Συγχαρητήρια για το όραμα, την ιδέα και την υλοποίηση. Σας ευχαριστούμε και ανυπομονούμε για τη συνέχεια. Είστε ευπρόσδεκτοι στις εκστρατείες ενημέρωσης και συνηγορίας του δικτύου Small Buddies. Σας ευχαριστούμε πολύ.

About

Nikos Kokkinoplitis Innov. Mngmt Consultant • Business Strategy • Management Consulting

Efthimios Psaraftis Strategy Consultant• Digital/ eCommerce• Business Analytics

George Aspiotis Innov. Tech Consultant• Information Systems• Software Design

Leave a Reply